Fransa ve İspanya tarafından yayınlanan açıklamaya göre, Türk vatandaşlarına transit uçuşlarda vize uygulaması başlatacağı duyuruldu. Karar öncesinde Türk vatandaşları transit salonu terk etmedikleri ve bekleme süreleri 24 saati aşmadığı müddetçe Avrupa ülkelerinden aktarmalı olarak başka ülkelere olan seyahatlerini ek vize almadan gerçekleştirebiliyorlardı.

Fransa 3 Temmuz’da yayımladığı kararla birlikte Türk vatandaşlarına transit uçuşlarda vize uygulamaya başladı. Fransız taşıyıcı Air France Havayolları’ndan Fransa’nın vize uygulama değişikliği hakkında yapılan 4 Temmuz tarihli açıklama şu şekilde: “03 Temmuz 2022 tarihi itibariyle, bir başka ülkeye varmak üzere bir Fransız havalimanının uluslararası bölgesini transit geçiş için kullanacak Türk vatandaşları, havaalanı transit vizesine (VTA – “visa de transit aéroportuaire”) tabi tutulacaktır."

Haber.aero'da yer alan habere göre, İspanya tarafından bugün yayımlanan açıklama göre, İspanya’nın da Türk vatandaşlarına transit uçuşlarda vize uygulaması başlatacağı duyuruldu. Sol’da yer alan habere göre, Türk Hava Yolları’nın bugün yayınladığı bültende, “4 Ağustos 2022 tarihinden itibaren İspanya’nın Türkiye Cumhuriyeti umuma mahsus pasaportlu yolculardan havalimanı transit vizesi (ATV) talep edeceği Dışişleri, Avrupa Birliği ve İşbirliği Bakanlığı tarafından, meydan otoritesi aracılığıyla tarafımıza bildirildi” denildi.

Türkiye’den Batı’ya doğru göçün son yıllarda arttığı koşullarda, Fransa’nın başlattığı bu uygulamanın diğer Avrupa ülkelerine de yayılacağını öngörülüyor.  Seyahat acenteleri ve havayollarından edinilen bilgilere göre, havalimanında pasaportunu yırtarak sığınma talep eden insan sayısının arttığı belirtiliyor. 

Transit vize, bir ülkeye giderken, başka bir ülkeden aktarma yapılması gerektiği durumlarda, aktarma yapılan ülkenin sınırlarından geçebilmek için istenen kısa süreli vize türüdür. Aktarmalı uçuşlarda aktarma yapılacak olan ülkenin transit vize isteyip istemediği mutlaka kontrol edilmelidir.

Transit vize başvurusu yapılma aşamasında bazı ülkelerde konsolosluğa gitmek zorunlu iken bazılarında online olarak başvuru kabul edilmektedir. Gideceğiniz aktarma noktasının vizesine sahipseniz transit vize almanıza gerek yoktur.

Schengen Havaalanı Transit Vizesi için işlem süresi genellikle iki hafta kadardır (15 gün). Nadir durumlarda, konsoloslukların başvuru için bir karara varması 30 ila 60 gün sürebilir.

Türkiye'de transit vize gerekli mi? Havalimanından ayrılmayı ve İstanbul, İzmir, Kapadokya, Pamukkale, Fethiye, Antalya, Bodrum gibi şehirlerde bir veya daha fazla gün geçirmeyi planlıyorsanız transit vize gereklidir.