Dünya Listelerine Giren Birgi'miz

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütünün (BMDTÖ) açıkladığı "2022 Dünyanın En İyi Köyleri" listesine, İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi köyü’nün girmesi sevinçle karşılandı. Listede İspanya, Meksika, İtalya ve Peru gibi birçok ülke de mevcut. Birgi köyü, daha önce de 2012 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesine girmişti.

Asırlık çınar ve ceviz ağaçlarına sahiptir. Ağaçlar sanki köyü sarıp sarmalar. Görülebildiği kadarıyla kırmızı kiremit çatılarıyla, ahşap pencereleriyle taş evleri eşsiz güzelliğe sahip bir yer. Tam bir görsel ziyafet. Şehrin gürültüsünden uzakta size yeni bir soluk kazandıracaktır bu köy.

Birgi Köyü’ne Ulaşım

İzmir şehir merkezine 123 km uzaklıkta olan Birgi Köyü’ne İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçenekleri içinden seçeceğiniz kiralık araç ile yaklaşık 1 saat 55 dakika sonunda ulaşabilirsiniz. Dilerseniz İzmir şehir merkezinden İzmir araç kiralama seçeneklerini de tercih edebilirsiniz. Ödemiş’e 10 km uzaklıkta olan Birgi Köyü’ne İzmir Ödemiş araç kiralama seçeneklerini kullanarak da yaklaşık 15 dakikada ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan araçla gelmek isteyenler İstanbul araç kiralama yaparak veya İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak İzmir otoyolunu kullanarak gelebilirler.

Birgi’nin Gezilecek Yerleri

Birgi'de Çakırağa Konağı görmeniz gereken bir yapı harikasıdır. Konak, Şerif Ali Ağa tarafından 1761’de yaptırılmıştır. Konağın ahşapları Venedik’ten getirilmiştir. Avrupa mimarisinin izlerini taşır.

Ulu Camii ise Birgi’nin görmeden geçilmemesi gereken ayrı bir tarihi yapısıdır. 1312 yılının beyliklerinin ilk camilerindendir. Mehmet Bey tarafından yaptırılmıştır. Caminin planı karedir. Kurşun kaplı, çift eğimli, kırma bir çatıyla örülüdür. Hiç çivi kullanılmamış bir ahşap işçiliği vardır. Ayrıca çinilerle kaplı minaresi ile tam bir şaheserdir.

Köye 20 km uzaklıkta bulunan Gölcük ’ü unutmamak gerek. Tam bir kartpostal gibi. Kışın göl donar buz haline gelir, yazın ise ceviz ve kestane ağaçlarının arasında muhteşem renk cümbüşüyle görenleri kendine hayran bırakır.

Bu yıl ki planlarınızda Birgi Köyü için bir hafta ayırmak size bir yıllık yorgunluğu unutturacaktır. Hem görsel bir doyum yaşayacağınız hem de kendine has lezzetleriyle midenizi bayram ettireceğinizden eminim. Yoksa siz Birgi’ye ulaşımı ve orada konaklamayı araştırmaya başlamadınız mı?